Toving av strikkeplagg
Toving av strikkeplagg i ull er enkelt, morsomt og forholdsvis uforutsigbart. Det er bare å prøve seg frem, så finner du den måten som fungerer best for deg. I dette innlegget skal vi gi deg noen tips på veien hvis du ønsker litt mer kontroll over resultatet. Disse teknikkene kan du bruke på de plaggene og gjenstandene du ønsker å tove.
Hvorfor tover ull seg?
Ull toves når det blir utsatt for varme, vann og friksjon. Denne kombinasjonen gjør at fibrene i ulla trekker seg sammen og fester seg til hverandre. Ull tåler veldig fint både vann og varme, men dersom disse kombineres med bevegelse og friksjon er det vanskelig å unngå at det tover seg.
Dette er grunnen til at ullplagg kan tove seg når du bruker vanlig vaskeprogram, og ikke når du bruker ullprogram. Ullprogram i moderne vaskemaskiner har ofte ullvugge. Dette betyr at plagget bare blir vugget frem og tilbake, og ikke tromlet som i ordinære program. Plagget ligger altså helt i ro, og blir ikke kastet rundt. Når plagget sentrifugeres ligger også plagget helt i ro, da det blir presset inn mot veggen i vaskemaskinen på grunn av den høye farten. Det er altså tromlingen du må passe deg for når du vasker ullplagg i vaskemaskin, og da kan det lønne seg å bli kjent med din egen maskin.
Når fibrene trekker seg sammen blir det du tover mindre og mer kompakt. Hvor mye et plagg tover seg er vanskelig å si sikkert, og varierer ut fra ulike faktorer, som for eksempel:
- Hvor løst plagget er strikket i utgangspunktet, og hvor mye plass ulla har til å krympe på.
- Hvilken temperatur og hvor mye bevegelse det er påvirker hvor mye plagget toves.
- Hvor lenge plagget toves.
- Hvor mye ulla er behandlet på forhånd.
Om du tover forsiktig kan du alltid tove litt mer om det trengs, men det er nesten umulig å gjøre det mindre tovet igjen.
Toving med garn fra Hillesvåg Ullvarefabrikk
Alle våre garnkvaliteter, med unntak av Hjerte, kan toves. Men alt tover ikke likt, og valg av garn kan også påvirke toveeffekten.
En hovedregel er at jo mindre garnet er behandlet, jo bedre tover det. Garn som er bleket tover for eksempel ganske dårlig, og garn som er farget med mørke farger (og som dermed inneholder mye fargestoff) vil bruke lenger tid på å tove enn naturfarget og ubehandlet garn. Sokkegarnet vårt, som inneholder 20% nylon, kan også toves, men vil tove mindre enn garnkvaliteter i 100% ull. Ulik ull fra ulike saueraser vil også tove litt ulikt, og for eksempel ull fra norsk hvit sau og norsk pelssau vil tove forskjellig. Kamgarnene våre Huldra og Alv er laget på en litt annen måte enn de andre garnkvalitetene våre, og når disse toves får du en slags bouclé-effekt som er ganske stilig.
Det kan være greit å være oppmerksom på at dersom du bruker ulike garnkvaliteter eller ulike farger i samme plagg, kan det hende at de tover litt ulikt selv om de har blitt tovet like lenge og med samme intensitet.
Her kan du se alle våre garnkvaliteter
Noen tips når du setter i gang
1: Valg av vaskeprogram ved toving av strikkeplagg
- Alle vaskemaskiner er forskjellige, og vaskeprogrammer varierer fra maskin til maskin. Jo mer du tover, jo bedre kjent blir du med din maskin. Om det er første gang du tover kan det være lurt å teste med det minst tøffe programmet først. Da kan du alltid tove litt mer om du ønsker det.
- Ull tover mellom 30° og 60°C, og det har ingen hensikt å øke temperaturen ut over 60°. Da risikerer du bare at fargen påvirkes.
- Vi syns at et 40 °C program som varer cirka en time ofte er passelig. Dersom du ønsker det mer tovet kan du sette på igjen og stoppe det etter 10-15 minutter og gjenta til du er fornøyd. Alternativt kan du fullføre tovingen i tørketrommel.
- Du kan også tove plagget lettere ved å bruke lavere temperatur i vaskemaskinen, eller hardere ved å bruke høyere temperatur.
- Dersom du bare ønsker å tove plagget litt kan du også bruke tørketrommel. Du kan da fukte plagget lett, og legge det i tørketrommelen. Pass på hele tiden, og ikke gå vekk – det kan gå fort. Åpne døren og sjekk plagget ca hvert minutt for å se hvordan det går. Sjekk gjerne hyppigere når du ser at det nærmer seg det resultatet du vil ha.
2: Bruk bevegelse og såpe for å hjelpe toveprosessen
- For at plagget skal tove godt må det utsettes for relativt hard bevegelse.
- For ekstra god toveeffekt kan det være lurt å legge et håndkle eller en dongeribukse i maskinen sammen med det du skal tove. Disse vil bevege og banke ullplagget slik at det tover lettere. Jo mer du har inni maskinen, jo hardere vil plagget toves.
- Til 1 kg strikketøy kan du bruke 1 dl grønnsåpe eller flytende ullsåpe. Noen foretrekker alltid å bruke ullsåpe fordi de ikke vil har grønnsåpe i vaskemaskinen, da grønnsåpe kan skumme ganske mye.
- Ved lettere toving kan du redusere eller kutte ut såpe, og ha plagget alene i maskinen. Tromling og vann vil sørge for at plagget tover seg.
Lyst å prøve toving?
Kosetøfler er en super måte å teste ut toving, både for gamle og nye tovere. Tøflene strikkes i Blåne eller Troll på pinne 7 og finnes oppskriften går fra størrelse 34-44.
Disse er myke og deilige, og varmer godt på foten. De er også en veldig populær julegave som er hyggelig å gi og utrolig deilig å få.
Her kan du kjøpe garn og oppskrift slik at du også kan strikke og tove Kosetøfler.