Tips når du strikker med Forgarn

Forgarn – uspunnet garn

Forgarn er garn før det blir spunnet. Det er som ullflak i lange bånd og har ikke fått styrken som garn får når det blir spunnet. Dette gjør garnet florlett og luftig, men også at det lett rivner og en må være forsiktig når en strikker med det. En kommer heldigvis lett inn i det og garnets løse form gir myke og deilige plagg. Forgarn er laget av 100% norsk ull C1.

Det har blitt stadig mer populært å strikke med uspunnet garn, og vi anbefaler å sjekke ut #forgarn, #hillesvågforgarn, #unspunyarn og #uspunnetgarn på Instagram for inspirasjon.

Tips når du strikker med Forgarn

Her er noen tips når en strikker med forgarn:

Forgarn består av to parallelle tråder, det skal strikkes med begge trådene sammen.

Dra forsiktig ut en meter eller to med garn fra bunten før du begynner å strikke, og pass på å gjøre dette underveis i arbeidet. Om en fortsetter å strikke uten å dra ut vil garnet få motstand og revne.

Garnet vil nok revne noen ganger på veien, men da kan du filte de lett sammen igjen ved å fukte to fingre og gni trådene sammen.

Strikkefasthet

Som med alt garn kan en oppnå ulike strikkefastheter med Forgarn, ut fra hvilke strikkepinner du velger. Strikkefastheten er med på å bestemme uttrykket, om strikketøyet blir fast og holdbart eller løsere og luftigere. Vi har testet ulike strikkepinner og kommet frem til disse veiledende strikkefasthetene for Forgarn, strikket med begge trådene sammen.

Pinne 4: ca 18m = 10 cm

Pinne 5: ca 16m = 10 cm

Pinne 6: ca 14m = 10 cm

Husk at strikkefasthet er individuelt og at en må velge den pinnestørrelsen en selv trenger for å oppnå ønsket strikkefasthet.

Alle plagg som har en passende strikkefasthet kan strikkes med forgarn, og våre oppskrifter i Troll og Blåne, eller Luna, Vidde og Varde passer utmerket til dette.

Tips når du strikker med Forgarn
Tips når du strikker med Forgarn

Strikk en ribblue i forgarn – et fint lite prosjekt å teste ut Forgarn med. Et nøste Forgarn er nok til minst to luer i alle størrelser.

Handlekurv