Hvordan vaske og ta vare på ullplagg?
Det er få ting som er tristere enn et ødelagt strikkeplagg som lå mye arbeid bak. Ull er et naturmateriale, både slitesterkt og holdbart når den vedlikeholdes riktig. Så hvordan tar du vare på ullklær? Er det så vanskelig å vaske ullklær som mange tror?
Hvorfor krymper og tover ull?
Ullfibrene har et såkalt skjellag, akkurat som menneskehår. Når ull utsettes for friksjon, varme og vann samtidig, vil fibrenes skjellag åpne seg. Fibrene «hekter» seg da til hverandre, de kommer nærmere hverandre. Jo mer friksjon, dess mer tovet blir ullen. Toving ødelegger ikke fibrene, og ullen beholder alle sine egenskaper. Tovet ull er varmere, vannavvisende og tykkere enn for eksempel et strikket plagg, men det er artigere med toving når du ønsker at det skal skje! Her kan du lese mer om hvordan du tover strikkeplagg.
Seks tips for å få ullklær til å vare lenge:
- Ull kan gjerne luftes istedenfor å vaskes. Ull tiltrekker mindre smuss og støv enn mange andre typer materialer. Fettstoffet lanolin gjør at ull kan ha bakteriehemmende egenskaper og gjør det selvrensende.
- Fjern søl eller flekker fra ullplagg med en gang. Flekker på ull kan ofte skrapes bort med fingrene fordi de legger seg som en hinne utenpå ullen. Om du bruker sitronsåpe kan du gni forsiktig på flekken med såpen, men pass på å ikke gni for mye slik at det begynner å tove. Legg plagget i bløt i lunkent til kaldt vann sammen med litt sitronsåpe dersom flekken er vanskelig å fjerne.
- Bruk alltid såpe beregnet for ull når du vasker. Vanlig vaskemiddel til tøy har enzymer som skader ullfibrene, det er derfor svært viktig å bruke vaskemiddel som er ment for vask av ull.
- Ull tåler varmt vann, men friksjon kan føre til at den tover seg. Mange ullplagg bør derfor vaskes for hånd eller på skånsomt ullprogram, og helst i kaldt til lunkent vann. Alle ullplagg kan vaskes på ullprogram i maskiner som har ullvugge. Det vil si at plagget vugges frem og tilbake, og ikke blir tromlet rundt i maskinen. Dersom maskinen din tromler, risikerer du at plagget toves. Erfaringsmessig blir ofte plagg tovet i kombimaskiner. Du bør teste din maskin med en prøvelapp før du vasker noe du er redd for. Vi anbefaler også å alltid vaske kun et plagg om gangen når du vasker strikkeplagg.
- Strikkeplagg tørkes ved å presse vannet ut. Ikke vri eller press hardt, da dette kan gjøre at det tover seg eller strekker seg unødvendig. Legg plagget flatt på en håndkle og rull plagget inn i håndkleet som en pølse. Press vannet ut av plagget til det er passelig tørt. Du kan også sentrifugere strikkeplagg, men pass på at maskinen ikke tromler, for da risikerer du toving.
- Ullplagg kan formes når de er våte. Dette kan du utnytte til å finjustere passformen på plaggene dine. Men det betyr også at strikkeplagg bør tørkes liggende, for ikke å miste fasongen. Bruk gjerne et målebånd når du legger ullplagg til tørk. Da kan du være sikker på at plagget får de målene som er tiltenkt i oppskriften.
Er superwash-behandlet ull et bedre valg enn ubehandlet ull?
Superwash-ull har blitt kjent og populært fordi det tåler maskinvask bedre enn ubehandlet ull kan gjøre. Hillesvåg Ullvarefabrikk produserer ikke superwash-behandlet ull på fabrikken. Denne behandlingen er en kjemisk prosess, der skjellagene på fibrene fjernes og ulltråden får et tynt lag av plast. Det er derfor den oppleves glattere. Ullen er ikke lenger 100% ren ull, og den har mistet mange av sine gode egenskaper. Plagg som er strikket med superwash-behandlet garn kan lettere miste fasongen, sige litt, og kreve mer vask enn ren ull gjør. Nyere vaskemaskiner har skånsomme ullprogram som gjør vasking av ull som ikke er superwash-behandlet enklere enn mange myter tilsier.