Hvordan velge riktig strikkegarn

Har du funnet en kjempefin strikkeoppskrift, men sliter med å velge rett strikkegarn? Det kan være vanskelig å velge strikkegarn, særlig dersom du skal kjøpe garn på nett. Hvordan garnet føles mot huden er viktig for hvordan plagget blir å bruke. Men garnets egenskaper påvirker også resultatet du får. Skal du strikke sokker eller andre plagg som blir utsatt for hard bruk, er det lurt å velge et strikkegarn som er laget for å tåle mer slitasje. Ønsker du å tove det du lager, er det lurt å velge garn som passer til toving. På Hillesvåg Ullvarefabrikk lager vi mange ulike typer garn til strikking, veving, toving eller hekling. Vi bruker norsk ull av beste kvalitet, og våre norske ullgarn er ikke superwash-behandlet.

Hvilket garn skal du velge?

Strikkeoppskrifter har som regel forslag til hvilket garn du skal bruke, men det går fint an å velge noe annet. For at størrelsen og passformen på plagget skal bli riktig, og for å være sikker på at du har nok garn, er det særlig fire ting du må vite når du skal velge strikkegarn: 

  1. Strikkefasthet: Strikkefastheten påvirker størrelsen og passformen på plagget. Strikker du løsere enn beregnet, kan plagget bli større enn målene i oppskriften. Strikker du fastere blir gjerne plagget mindre enn oppgitt mål. Det er lurt å strikke en prøvelapp på 10X10 cm og se om du strikker i passe fasthet utfra strikkeoppskriften. Du kan da enten gå opp eller ned i pinnestørrelse, for å justere om du må. 
  2. Pinnestørrelse: På garnhesper og nøster, samt i strikkeoppskriftene er det oppgitt anbefalt størrelse på strikkepinnene. Merk at et oppskrift kan anbefale en annen pinnestørrelse enn det som står på garnet. Dersom du velger et annet garn enn oppskriften anbefaler, er det lurt å sjekke at pinnestørrelse og strikkefasthet stemmer, ellers kan du fort ende med feil mål på det du strikker. Uansett er det lurt å strikke en prøvelapp for å sjekke før du går i gang med et stort strikkeprosjekt. 
  3. Trådlengde og mengde på strikkegarn: Vi selger ikke trådnøster, men hesper med 100g tråd. Vi har også større spoler med garn til veving eller maskinstrikking. Mange produsenter selger garn i nøster som er 25g eller 50g. På etiketten som er rundt garnet står det også lengde. Det er lengden og mengden du må se på for å sørge for at du får nok garn til strikkeprosjektet ditt. 
  4. Uttrykk: Ulike garnkvaliteter og sammensetninger kan gi ulike uttrykk på strikkeplagget. Selv om både strikkefasthet og garnmengde stemmer kan det hende plagget får et annet uttrykk enn i oppskriften med en annen garnkvalitet. Dette er jo også noe du kan bruke kreativt til å lage unike plagg, som er akkurat slik du ønsker deg!  
strikkegarn_prøvelapp

Skal du strikke sokker?

Da er det lurt å bruke det som heter sokkegarn. Dette strikkegarnet er forsterket med ca 20% nylon. Fjell, Fjord, Fjære og Bonde er våre sokkegarn. Fjære er det tynneste norske sokkegarnet i norsk ull på markedet. Garnet er perfekt til å strikke tynnere sokker med, eller votter og andre plagg som skal tåle litt hardere bruk.

Hvilket garn kan man bruke i strikk til baby og barn?

Ull er kanskje noe av det beste du kan kle barnet i, på grunn av alle de gode egenskapene ullfibrene har. (link på de fire siste ordene til sak om norsk ull). Barn har ofte ømfintlig hud, og få mennesker liker å gå med ull som klør. Men ullgarn finnes i mange ulike kvaliteter. Til de minste er det viktig at klærne føles behagelig mot huden. Vilje, Sol og Luna lamullgarn er svært lette og myke strikkegarn av ren norsk lamull. Lamullgarn består av de fineste fibrene fra norsk hvit sau. Dette gjør plagg strikket i lamull til myke og varme plagg. Det beste med norsk ull er at plagget bare blir mykere og finere jo mer du går med det, og når det vaskes. Men pass på at ullgarn som ikke er superwash-behandlet, slik som garnet Hjerte, kan toves i vask. Les gjerne mer om hvordan du vasker ullplagg riktig her. 

Hvorfor finnes det ulike typer ullgarn?

De ulike måtene å produsere ullgarn på resulterer i ulik tykkelse, glans og struktur. Resultatet blir at du kan lage plagg og tekstiler med mange ulike uttrykk, men som alle har de fantastiske egenskapene ullen har. 

I produksjon går ulla gjennom flere ulike prosesser, slik som vask, farging, karding og spinning. Hos oss finner du både kamgarn, hvor lange jevne fibre er brukt, og kardegarn som benytter ujevne fibre. Du kan også strikke med ull som ikke er spunnet ennå. Det heter forgarn, og er svært lett og luftig. Forgarn blir sterkere når du strikker, og gir svært mye og deilige plagg. Les mer om hvordan du strikker med Forgarn.

Vi oppfordrer deg til å slippe kreativiteten løs! Og husk at du alltid kan ta kontakt med oss om du trenger veiledning – kontakt oss

Handlekurv