Norsk kvalitetsgarn

Toveoppskrift: Lag egne julekuler

26.11.2020
Publisert i: Strikkeoppskrift

Enten du ser etter gøye aktiviteter å gjøre med barn dine, eller ønsker å lage din egen julepynt, så det disse julekulene perfekte. Du kan lage uttallige variasjoner og dekorere dem selv slik at du får et juletre som virkelig er unikt.

Her viser vi deg hvordan du tover dine egne julekuler.


Material:

Til disse kulene bruker du vårt Kardet ull C1. På bildene her har vi brukt ubleket hvit, men du kan bruke den fargen du ønsker. Til disse kulene trenger du:

  • Små kuler: ca 5g
  • Store kuler: ca 15g

Til tilbehør bør du ha sølvtråd og perler.

Størrelser

Disse kulene blir ca 4,5 til 6 cm i diameter.

Utstyr

For å lage disse kulene trenger du:

  • Filtenåler av ulik grovhet, Vanlig (gul 96003) og Fin* (hvit 96001)
  • Filteunderlag (96017)

Slik lager du egne julekuler

Ta et flak ull i ønsket mengde, 5 – 15 g, og rull det fast sammen til en kule. Hold et fast grep om kulen, og bruk vanlig filtenål (gul) til å feste fibrene hele veien rundt. Stikk nålen loddrett inn i arbeidet, og unngå å lage spor eller renner i kulen. Fortsett å stikke med vanlig filtenål hele veien rundt, sirkuler kulen i hånden hele tiden. Stikk på skrå mot kulens midtpunkt til jevn fasthet over det hele. Fortsett til ønsket fasthet.

For å få en “glattere” overflate og fjerne stikkehull, bruk fin filtenål (hvit), og stikk på skrå i det ytterste laget. I tillegg kan man om ønskelig “pusse” overflaten med en skarp saks.

Dekorer julekulene

Kulene kan pyntes etter ønske. Vi har brukt sølvtråd og sydd på blanke perler.

Tips dersom du ønsker å tove mange kuler:

Nåle ullen lett til en kule, samme utgangspunkt som ovenfor. Legg kulene i en nylonstrømpe, og knyt en knute etter hver kule. Når du har fylt i så mange som der er plass til, kan du vaske strømpen med kulene i vaskemaskinen på 60 grader. Bruk gjerne litt grønnsåpe/Milo. Ullen vil nå tove seg sammen til små kuler. Ta de ut, form de til riktig fasong og la de tørke før du dekorerer dem.

Her er ull du kan bruke: